2011. nov. 4.

Frenák - gördeszkák

Egy 20éves darab felújított változata. Ami ma is korszerű, cseppet sem poros, nem kellett "nagy generálozni". Elismerés a Társulatnak!

Koreográfus: Frenák Pál 
Tánc: 
Feledi János
Holoda Péter
Major László
Simet Jessica
Túri Lajos 
Zeneszerző: ifj. Kurtág GyörgyGilles Gauvin 
Jelmez: Evelyn Rubert 
Látványtervező: Frenák Pál 
Szcenika: Frenák Pál 
Fény: Marton János 
Hang: Hajas Attila 
Koreográfus-asszisztens: Zambrzycki Ádám 
Produkciós vezető: Ujvári-Pintér György

ismertető alul

Ismertető:
Sokszor szembesülünk azzal, hogy a közönségben már az félelmet kelt, ha csak meghallja a "kortárs művészet" szót. Tisztában vagyunk vele, hogy ma Magyarországon szinte sehol nem tanítják, hogyan kell, hogyan lehet egy kortárs művet megközelíteni. Ezért úgynevezett beavató-elődásokat indítunk, melyek során az alkotók segítségével a nézők betekinthetnek az előadás kulisszái mögé, képet kaphatnak arról, hogyan születik egy darab. Ne felejtsük, hogy nincs hülye kérdés vagy buta néző!

Először Frenák Pál társulata lesz segítségünkre, akik Franciaországban gyakran tartanak hasonló találkozókat. Várjuk olyan iskolák, osztályok, tanárok jelentkezését, akik nem riadnak meg az ismeretlentől! A Gördeszkák délelőtti előadása iskolai csoportoknak ingyenes!

A Gördeszkák koreográfiája gyermekkori emlékképekből épül fel, s a tinédzserek divatos sportszere szokatlan metaforaként jelenik meg. A gördeszkák mozgása az állami intézménybe zárt, elszigetelt gyermekek világát tükrözi. Bent erőszak, az érzések elfojtása, kérdő, értetlen, kerítés mögé zárt arcok? Gyermekek közötti párbeszéd, replikázás szavak nélkül. Frenák egyedi jelrendszerén keresztül mutatja be a korai érzékelést, a gyermeki, majd az ifjúkori megfigyeléseket.
Az egyensúlyt jelentő kiút keresése során valós és elképzelt pillanatok elevednek meg a színpadon. Az előadás dinamizmusát az energikus mozgásvilág, a díszletelemek, a fény és hanghatások összjátéka teremti meg.

Frenák Pál társulata a világ számos országának fontos színpadán mutatkozott már be: többek közt Párizsban, Yokohamában, Pozsonyban, Tokióban, Sapporóban, Jekatyerinburgban, Prágában, Firenzében és Potsdamban léptek fel. A "Magyar Kultúra Éve Franciaországban 2001" rendezvénysorozaton az együttes nyolc francia városban vendégszerepelt, és egy hétig játszott a párizsi Théâtre de la Bastille-ban, a francia kortárs táncművészet egyik 
legrangosabb színházában.

forrás: port.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése